22 March 2008

Chinese n Nasi Babi

I never said i dun like nasi babi. But today the nasi babi really suck.

its not the taste. Its the chinese women that serve me. Young chinese women, to be more spesified.

Me and Odd order nasi babi campur ayam. She look puzzled. So i told he to get me 2 rice, babi and ayam put in one plate for 2.

After a few minutes waitin, she come back and give us:
1 nasi ayam
1 nasi babi
1 plate of ayam and babi

I ask Odd to speak chinese to her. Then she understand.

By the way, the roasted pork is okay. And the sauce a bit thick. The chilly is okay too.

The shop located at desa indah permyjaya. Called favourite cafe.

Read more at www.sagaraptor.blogspot.com

mobile gMail by Nseries

19 March 2008

Bak Kut Teh

Lebihan dari jualan babi hari tu masih bertimbun. So... Mari memasak

Bahan bahannya:
1kg bahagian tulang babi
200gram cendawan kering
1 sudu teh lada hitam
3 sudu teh kicap pekat
1 paket rempah bak kut teh
8 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
10 cawan air

Rendam cendawan sehingga lembut dan hiris
Masukkan rempah bak kut teh, bawang putih dan lada hitam ke dalam air, panaskan sehingga mendidih
Renihkan selama 10 minit dan masukkan bahagian tulang babi, kicap pekat dan cendawan
Tutup dan renihkan selama 15 minit
Tambah garam secukup rasa.

Read more at www.sagaraptor.blogspot.com

mobile gMail by Nseries

Sosej Masak Merah - by ejanzz




Bersempena dengan penubuhan Kabinet Persekutuan yang baru, ejanzz telah mengambil keputusan untuk memasak sosej.

Masakan orang bujang yang keseorangan.


Bahan bahannya:
1 Paket Sosej HALAL
Serbuk Kari
Garam & Ajinomoto secukup rasa

Gaul bahan bahan di atas, goreng hingga kenuningan, dan toskan.

Untuk
bahagian selanjutnya, bahan bahannya adalah:
1 Bawang Besar - dihiris
1 Bawang Merah dihiris
Cili secukup lidah sendiri
Sos Cili

Tumis Bawang besar & bawang merah beserta cili
Masukkan sosej yang telah digoreng dan gaul
Masukkan sos cili dan gaul
Tambah sedikit garam dan ajinomoto sesedap lidah sendiri

Selamat Mencuba

17 March 2008

Megi Wantan

Menikmati supper adalah satu kebiasaan bagi pekerja yang balik lewat malam. Jita tak singgah di gerai2 berhampiran, juadah tengah malam akan disediakan.

Apala nasib hari ini. Kat rumah takder nasik. Nasib baik ada megi.

Walaupun tak sabar nak makan, ditambah pula dengan gelung perut yg menyanyi rasa sayang, I pun mencuba resepi baru.

Bahan bahan:
8 sudu teh daging babi kisar
8 helai kulit tauhu
*bungkus sudu teh daging dengan 1 helai kulit tauhu... tadaaaa... Jadilah WANTAN.
1 bungkus megi kari
1 biji telur ayam
Sedikit sayur sayuran

Jerang 2 setengah cawan air hingga mendidih.
Masukkan perencah megi dan kacau.
Masukkan wantan dan tunggu selama 2 minit.
Masukkan mi dan kacau.
Bila mi mula lembut, masukkan telur, kacau dengan penuh kasih sayang.
Masukkan sayur.
Tunggu hingga masak dan hidangkan ketika masih panas.

Kenyangnya.

Read more at www.sagaraptor.blogspot.com

mobile gMail by Nseries