17 August 2009

Chiken Ang Chow

Lama dah saya tak masak. Tau tau la kerja kat hotel, Lepas tu pulak dah ada anak satu. Terkejar kejar ke hulu ke hilir. Bantai ikan bilis pun jadilah.

Tapi, itu dulu sedikit. Dah dua bulan tak kerja hotel. Sekarang ni kerja opis hour. Baaaanyak masa cooking. Saturday sunday tak kerja. Jadi full time suri rumah lah konon. Busu habis. Bangun seawal pukul 6. Basuh baju, susukan anak, kemas bilik tidur, mandikan anak, jemur baju, kemaskan rumah, sediakan brekpas untuk anak buah dah penghuni lain....

Paling awal dapat siap... pukul 11 pagi. Nasib baiklah anak buah yang darjah 4 tu pandai tolong jaga Rado.

Sabtu lepas, untuk dinner, saya ada masak Chiken Ang Chow. Ang Chow nie adalah sejenis "baki" arak cina yang kaler merah tu. So, mungkin benda ni tak halal. Benda ni ada dijual kat Tamu Cina.


Bahan - Bahan
  • 1 ekor ayam (badan) - potong sesuka hati
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 3 sudu makan Ang Chow
  • 1 biji bawang besar - potong suka hati
  • 1 sudu makan kicap
  • 4 cm Halia - dihiris halus halus
  • 1 sudu makan - gula
  • garam + MSG - secukup rasa



1) Potong bahan di atas
2) Campurkan ayam, kicap dan Ang Chow - perap selama satu jam



2) Goreng halia hingga kekuningan,
3) masukkan bawang putih dan bawang besar



4) kecilkan api, masukkan ayam yang sudah diperap

5) kacau, kacau, kacau 15 menit- **Ang Chow mudah hangus

6) tambah secawan air



6) biarkan mendidih & sehingga air berkurangan.

7) Tambah gula, garam + MSG - makanan cina, tak sah kalau takder MSG

8) dah masak dah...

9) Kalau nak Ang Chow yang berkuah, tambah secawan air dan tunggu mendidih.



Selamat mencuba..........