10 September 2009

1Malaysia – Takder cuti semester masa Hari Gawai Dayak

Stolen from Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia

cuti

Keratan Akhbar The Star hari ini

100901

Bukan saja Hari Gawai Dayak, Pesta Kamataan pun turut mengalami nasib yang sama.

 

Siapalah yang bijak sangat buat benda ni? Tahukah dia yang kita di Sarawak ni perlukan 2 hari untuk balik kampung. Tu untuk pergi jer. Kalau yang lebih jauh macam kat Kapit.. mungkin 4 hari diperlukan.

 

Lainlah di Semenanjung. Jalan raya cantik. Pejam mata pun boleh driving. Berat sebelah.

 

Saya saja nak maklumkan. Bukannya ada anak sekolah pun. Tapi ini akan memberi kesan terhadap KEMERIAHAN perayaan tersebut.

Kari Ikan Toshiba

P8070280 

Ikan ni jiran yang bagi. Orang kerja tasik katakan. Lepas beberapi hari dalam freezer. Ni lah masa untuk menjamu selera. Buka puasalah konon.

P8070282

Liat nak mampus. Tulang keras. Susah lah nak potong

P8070283 P8070289P8070291

 

Bahan bahan – bawang putin dan merah, halia, santan, jintan manis, ketumbar, kari, daun kari, daun limau, serai, cili, asam keping, serai

 

Sayuran – kacang panjang, terung, kacang lendir (lupa beli)

P8070284 

Potong ikan sesuka hati. Bersihkan

P8070285 

  1. Tumbuk bawang, cili dan halia
  2. rendam asam keping
  3. hiris serai
  4. sediakan santan
  5. adukkan separuh kari dengan ikan

P8070293

Goreng bahan yang ditumbuk

msukkan serai

masukkan ketumbar dan jintan manis

masukkan kari

goreng hingga naik bau

P8070294

Masukkan ikan.

Kacau hingga sebati

masukkan daun limau dan daun kari

masukkan santan.

Gaul hingga sebati

masukkan air jika perlu

P8070295

Potong sayuran

P8070296

Masukkan ke dalam kuali

Masukkan bahan perisa secukup rasa

P8070297

Biarkan mendidih sehingga sayur masak

P8070298

Ni lah kepala ikan tu. Keras jahanam. Tak dapat dipotong.. jadi masaklah macam tu jer