Ikan ni jiran yang bagi. Orang kerja tasik katakan. Lepas beberapi hari dalam freezer. Ni lah masa untuk menjamu selera. Buka puasalah konon.
Liat nak mampus. Tulang keras. Susah lah nak potong
Bahan bahan – bawang putin dan merah, halia, santan, jintan manis, ketumbar, kari, daun kari, daun limau, serai, cili, asam keping, serai
Sayuran – kacang panjang, terung, kacang lendir (lupa beli)
Potong ikan sesuka hati. Bersihkan
- Tumbuk bawang, cili dan halia
- rendam asam keping
- hiris serai
- sediakan santan
- adukkan separuh kari dengan ikan
Goreng bahan yang ditumbuk
msukkan serai
masukkan ketumbar dan jintan manis
masukkan kari
goreng hingga naik bau
Masukkan ikan.
Kacau hingga sebati
masukkan daun limau dan daun kari
masukkan santan.
Gaul hingga sebati
masukkan air jika perlu
Potong sayuran
Masukkan ke dalam kuali
Masukkan bahan perisa secukup rasa
Biarkan mendidih sehingga sayur masak
Ni lah kepala ikan tu. Keras jahanam. Tak dapat dipotong.. jadi masaklah macam tu jer
1 komen:
apuuu amai best makai nyak pok...ku kak juak ehhh..hhahah
Post a Comment