10 September 2009

Kari Ikan Toshiba

P8070280 

Ikan ni jiran yang bagi. Orang kerja tasik katakan. Lepas beberapi hari dalam freezer. Ni lah masa untuk menjamu selera. Buka puasalah konon.

P8070282

Liat nak mampus. Tulang keras. Susah lah nak potong

P8070283 P8070289P8070291

 

Bahan bahan – bawang putin dan merah, halia, santan, jintan manis, ketumbar, kari, daun kari, daun limau, serai, cili, asam keping, serai

 

Sayuran – kacang panjang, terung, kacang lendir (lupa beli)

P8070284 

Potong ikan sesuka hati. Bersihkan

P8070285 

  1. Tumbuk bawang, cili dan halia
  2. rendam asam keping
  3. hiris serai
  4. sediakan santan
  5. adukkan separuh kari dengan ikan

P8070293

Goreng bahan yang ditumbuk

msukkan serai

masukkan ketumbar dan jintan manis

masukkan kari

goreng hingga naik bau

P8070294

Masukkan ikan.

Kacau hingga sebati

masukkan daun limau dan daun kari

masukkan santan.

Gaul hingga sebati

masukkan air jika perlu

P8070295

Potong sayuran

P8070296

Masukkan ke dalam kuali

Masukkan bahan perisa secukup rasa

P8070297

Biarkan mendidih sehingga sayur masak

P8070298

Ni lah kepala ikan tu. Keras jahanam. Tak dapat dipotong.. jadi masaklah macam tu jer

1 komen:

Slackerdom.inc said...

apuuu amai best makai nyak pok...ku kak juak ehhh..hhahah